Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

DNA analizleri, İskelet Gölü’nin gizemli sırrını çözmeye yetmedi

DNA analizleri, İskelet Gölü’nin gizemli sırrını çözmeye yetmedi
22 Ağustos 2019 18:49
A+
A-

Hindistan‘ın Uttarakhand eyaletinde bulunan bir buzul gölü olan Roopkund, halk arasında İskelet Gölü olarak biliniyor. Dünyanın belkide en büyüleyici göllerinden biri olan bu göl, içinde barındırdığı gizemli sırlarıyla da oldukça dikkat çekiyor.

Yaklaşık 5 bin metre yükseklikte bulunan ve etrafı karlı dağlarla kaplı olan Roopkund Gölü’nün etrafında, şimdiye kadar yüzlerce iskelet ve kafatası bulundu. Bu iskelet ve kafatası kemiklerinin oraya nasıl ve ne şekilde geldiği ise hiçbir zaman anlaşılamadı.

iskelet gölü

KEMİKLERE DNA TESTİ YAPILDI

Özellikle yaz aylarında buzların erimesiyle birlikte göldeki kemikler, çıplak gözle görülebiliyor. Bilim insanları ise ulaşması oldukça zor olan bu gölün, nasıl insan kemikleriyle dolu olduğunu yıllardır araştırıyor.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda, bir grup insanın göl ziyareti sonrasında fırtına veya toprak kaymasına yakalanarak toplu halde öldüklerini gösterdi. Ancak son yapılan DNA analizleri, bu sırlarla dolu olan gölün gizemini daha da artırdı.

göl

DNA ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE TOPLU ÖLÜM HİÇ OLMADI

Bilim insanları, göldeki 38 farklı kemiğin DNA sonuçlarını inceledi ve bu kemiklerin farklı yüz yıllarda göle ulaştığını tespit etti. Ayrıca bu kemiklerin, Akdeniz’den Güney Asya’ya kadar birçok farklı insan grubuna ait olduğu ortaya çıktı.

DNA analizlerine göre 38 kemik parçasından 23’ü, Hindistan kökenli insanlara aitti. Diğer 14 kemiğin ise Yunanistan’dan geldiği ortaya çıktı. Ayrıca kemiklerin arasında Güneydoğu Asya kökenli insanların da kalıntılarına rastlandı.

roopkund

GÖLE GELİŞ TARİHLERİ DE FARKLI

Yapılan kemik analizleri, Hindistan kökenli kemik kalıntılarının 7. ve 10. yüz yılda göle geldiğini ortaya çıkarırken,  Akdeniz ve Güneydoğu Asya’daki insanlara ait olduğu tespit edilen kalıntıların ise 17. ve 20. yüz yıla ait olduğunu belirledi.

Araştırmacılar, bu insanların neden Roopkund Gölü’ne geldiklerini ve onları neyin öldürdüğünü uzun araştırmalardan sonra hâlâ tespit edebilmiş değil.

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.