Dolar 48,7713
Euro 56,0537
Altın 6.865,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 22°C
Çar 16°C

Anadolu Üniversitesi ve Sudan Cumhuriyeti eğitim alanında iş birliğine imza attı

Anadolu Üniversitesi ve Sudan Cumhuriyeti eğitim alanında iş birliğine imza attı
Reklam
19 Eylül 2026 21:43
A+
A-

Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Dr. Tihami Zeyn Hacer başkanlığındaki Sudan heyeti, Anadolu Üniversitesini ziyaret etti. Ziyarette Anadolu Üniversitesinin eğitim alanındaki deneyimi, kampüs olanakları ve farklı öğrenci gruplarına yönelik eğitim uygulamaları yerinde incelenirken iki ülke arasında eğitim alanında geliştirilebilecek iş birlikleri de değerlendirildi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel tarafından karşılanan heyette Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ahmed Halife Ömer, Sudan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Usame Mahcub Hasan Dirar ve Sudan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Konsolos Yardımcısı Taha Muhammed yer aldı. Ziyarette Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Bostancı, Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aras Bozkurt ve Genel Sekreter Ecevit Öksüz de hazır bulundu.

Reklam

Anadolu Üniversitesinin eğitim olanakları yerinde incelendi

Sudan heyeti ziyaret programı kapsamında Anadolu Üniversitesinin kampüs olanaklarını ve eğitim ortamlarını yakından inceleme fırsatı buldu. Heyetin ziyaretleri kapsamında Açıköğretim Fakültesi, Engelliler Entegre Yüksekokulu, Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM), İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM) ile Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ziyaret edildi. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Matbaası ve Yunus Emre Spor Salonu da ziyaret edilerek üniversitenin eğitim faaliyetlerinin yanı sıra öğrencilere ve akademik yaşama yönelik farklı hizmet ve olanakları da yerinde görüldü.

Gerçekleştirilen ziyaretlerde açık ve uzaktan öğrenme, özel eğitim, dil ve konuşma bozuklukları, işitme engelli çocukların eğitimi ve Türkçe öğretimi alanlarında Anadolu Üniversitesinde yürütülen eğitim ve uygulamalar yakından incelendi. Heyet, üniversitenin farklı alanlardaki eğitim ortamlarını ve kampüs olanaklarını yerinde gözlemleyerek öğrencilerin eğitim süreçlerini destekleyen imkânları yakından tanıdı. Açıköğretim Fakültesinin açık ve uzaktan öğrenme alanındaki deneyimi ile Engelliler Entegre Yüksekokulu, DİLKOM ve İÇEM’in özel eğitim ve uygulama alanındaki faaliyetleri ziyaret programının öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. TÖMER’de Türkçe öğretimi alanındaki uygulamalar incelenirken, Anadolu Üniversitesi Matbaasında üniversitenin basım süreçleri, Yunus Emre Spor Salonunda ise öğrencilerin sportif faaliyetlerine yönelik imkânlar yakından görüldü.

Anadolu Üniversitesi Sudan’da Türkçe öğretimine katkı sunacak

Reklam

Ziyaret kapsamında Anadolu Üniversitesi ile Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanlığı arasında eğitim, Türkçe öğretimi ve mesleki kapasite geliştirme alanlarını kapsayan eğitim iş birliği çerçeve protokolü Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ile Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Dr. Tihami Zeyn Hacer tarafından imzalandı. Protokol ile Sudanlı gençlerin eğitim imkânlarına ve modern becerilere erişiminin desteklenmesi, iki ülke arasındaki eğitim iş birliğinin farklı alanlarda geliştirilmesi hedefleniyor.

Protokol kapsamında öne çıkan başlıklardan biri Sudan Ulusal Diller Merkezi (SENSEL-SELTI) bünyesinde yürütülecek Türkçe öğretimi faaliyetleri oldu. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesinin Türkçe öğretimine yönelik akademik içerik, materyal ve ölçme-değerlendirme esaslarının belirlenmesine katkı sunması, dijital kaynak ve teknik destek sağlaması öngörülüyor. Sudan’da Türkçe eğitiminin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amacıyla yerel eğiticilerin yetiştirilmesine yönelik çalışmalar da protokol kapsamında yer alıyor.

Çerçeve protokolünde Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim altyapısının Sudanlı gençlerle buluşturulmasına yönelik başlıklar da bulunuyor. Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ve ilgili merkezler aracılığıyla lise öğrencileri ile üniversiteye yerleşememiş lise mezunlarına Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim olanaklarının tanıtılması planlanıyor. Bu kapsamda yükseköğrenime erişim imkânı bulamayan gençlerin alternatif eğitim olanaklarından yararlanabilmelerine yönelik çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.

İş birliği protokolü, dil eğitimi ve Açıköğretimin yanı sıra mesleki kapasite geliştirmeye yönelik çalışmaları da kapsıyor. Türk sivil toplum kuruluşları ve yerel kurumların katkılarıyla teknik bakım-onarım, tarım, gıda işleme, dikiş ve tekstil, dijital beceriler ile küçük ölçekli üretim gibi alanlarda mesleki kurslar düzenlenmesi planlanıyor. Kursları başarıyla tamamlayan katılımcılara iş hayatına atılmalarını desteklemek amacıyla başlangıç ekipmanı desteği sağlanması da protokol kapsamında değerlendirilen başlıklar arasında yer alıyor.

Protokolün ilk etapta sınırlı kontenjanlı bir pilot uygulamayla hayata geçirilmesi öngörülüyor. Eğitimlerin yüz yüze, çevrim içi veya hibrit modellerle gerçekleştirilmesi planlanırken ekonomik açıdan dezavantajlı ve başarılı öğrencilerin önceliklendirilmesi hedefleniyor. Protokolün yürürlüğe girmesinin ardından iki ülkenin ilgili kurumlarının 30 gün içerisinde koordinatörlerini belirleyerek ortak koordinasyon grubunu oluşturması ve çalışmaların başlatılması planlanıyor.

Sudan Cumhuriyeti Eğitim ve Öğretim Bakanı Dr. Tihami Zeyn Hacer ve beraberindeki heyetin Anadolu Üniversitesi ziyareti üniversitenin eğitim alanındaki olanaklarının yerinde incelenmesi ve iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik protokolün imzalanmasının ardından sona erdi.

Reklam
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.