Dolar 32,3341
Euro 35,1806
Altın 2.244,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 9°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 9°C
Per 6°C
Cum 8°C
Cts 13°C

Porsuk’taki su azlığı yüzünden çiftçiler mağdur

Porsuk’taki su azlığı yüzünden çiftçiler mağdur
5 Ağustos 2020 14:38
A+
A-

Eskişehir’in yanı sıra geçtiği bölgelerdeki tarım alanlarında önemli bir sulama kaynağı olan Porsuk’taki azalan su miktarı balık ölümlerine sebep olurken, çiftçiler tarlalarını sırayla sulamaya başladılar.
ESKİŞEHİR (İHA) – Eskişehir’in yanı sıra geçtiği bölgelerdeki tarım alanlarında önemli bir sulama kaynağı olan Porsuk’taki azalan su miktarı balık ölümlerine sebep olurken, çiftçiler tarlalarını sırayla sulamaya başladılar.
Yaklaşık bir aydır süre gelen mağduriyet, etkisini hala sürdürüyor. Porsuk’un geçtiği ilçe ve köyler de su azlığı nedeniyle balıklar can veriyor. Tarlasının sulama ihtiyacını buradan karşılayan onlarca çiftçi bu durum yüzünden sırayla sulama yapmaya başladı. Çiftçiler, yaptıkları sulamanın yeterli olmadığını belirterek verim kaybından korktuklarını anlatıyorlar.

Konuyla alakalı şikâyetlerini dile getiren, Mihalıççık’a bağlı Hamitoğlu mahallesinde yaşayan ve Porsuk kenarındaki arazilerini yıllardır buradan sulayan Can Ilgaz; “Yıllardır arazilerimi Porsuk’tan suluyorum. Böyle bir durumla ilk kez karşılaştım. Suyun azlığı yüzünden üç gün Beylikova ve Mihalıççık bölgesi, diğer üç gün bizim doğumuzda kalan Sazak köyü ve civarı suyu kullanıyor. Su azlığı yüzünden yeterince arazimiz suya kanmıyor. Alpu ovasının suyu kendi kanallarına fazlaca ve dengesiz bir biçimde yönlendirmesi bu durumu açığa çıkardı diye düşünüyorum. Bu kötü gidişatın bize büyük çaplı etkileri olacaktır. Tarladaki ürün verimimizde önemli bir kayıp yaşanacağını ön görüyorum. Su şimdi nispeten birazcık yükseldi, ama yine de yeterli seviyede değil. Yetkililerin bir an önce müdahil olmasını istiyoruz” dedi.

Suyun az olması sadece bitkileri değil Porsuk’ta yaşayan balık sayısını önemli derece de etkilediğini dile getiren Can Ilgaz; “Biz bir şekilde günü kurtarmak için alternatif yollar buluyoruz, ama Porsuk’u yaşam alanı olarak kullanan binlerce balık var onlar ne yapsın? Yazık günah, bir sürü balık burada can veriyor. Onları gördükçe içim acıyor. Böyle giderse balık namına bir şey kalmayacak” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.