Dolar 32,5634
Euro 34,9460
Altın 2.426,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

Bu haber ev sahipleri için! Kira gelirine 21 bin TL sınırı getirildi!

Bu haber ev sahipleri için! Kira gelirine 21 bin TL sınırı getirildi!
25 Şubat 2024 23:23
A+
A-

Ev sahiplerini ilgilendiren önemli karar duyuruldu. Hükümet, kira gelirlerini belirtmeyen ya da potansiyel kira geliri elde eden evler için 21 bin TL’lik bir sınır getirdi. Bu adım, kira ve ev fiyatlarını kontrol altına almayı amaçlıyor.
Tüm ev sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme duyuruldu. Hükümet, kira ve ev fiyatlarını kontrol altına almak adına harekete geçti.

Kira gelirlerini belirtmeyen ya da kira geliri potansiyeline sahip olan evler için belirlenen sınır 21 bin TL olarak açıklandı.

Aktarılan son habere göre vatandaşların kiralardan elde ettiği gelirler Mart ayı için Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile vergi dairesine bildirilidir. Buna göre 2023 yılı içindeki kira gelirlerinin bildirilmesi için son sürenin 31 Mart 2024 olduğu açıklandı.

SINIR 21 BİN TL

Kira geliri elde edenler için vergi haritası da bu noktada açıklandı. Buna göre 2023 yılı içinde sadece mesken kira geliri olan kişiler için 21 bin TL ve üzeri kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda olduğu belirtildi.

Vergi mükellefiyeti olanlar bu gelirin kazandı ile yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirmek zorunda olduğu aktarılırken, brüt gelirin 2023 yılı içinde 550 bin TL’yi aşması halinde 21 bin TL’lik istisnanın uygulanmayacağı açıklandı.

2024 yılı için bu rakamın 21 bin TL’den 33 bin TL’ye yükseltildiği aktarıldı.
PEKİ NE YAPILABİLİR?

Kiracı olarak ev sahibinizin beyanname verdiğini biliyorsanız, bu konu hakkında şikayette bulunabilirsiniz. Şikayetlerinizi e-Devlet üzerinden yazılı yapabileceğiniz gibi ALO 189 üzerinden Maliye Hattına sözlü olarak yapabilirsiniz.

Uzmanlar bu noktada her fırsatta beyannamelerin zamanında verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Aktarılan habere göre kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5’i kadar ceza kesilebiliyor.

Aynı zamanda zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık yüzde 1,60 oranında da faiz işlemektedir. Bu sebeple kira beyannamelerinin zamanında verilmesi gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.