Dolar 32,5634
Euro 34,9460
Altın 2.426,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

Uzmanı açıkladı! Altın için tedbir kararı yolda

Uzmanı açıkladı! Altın için tedbir kararı yolda
23 Şubat 2024 22:36
A+
A-

Gram altın biriktiren vatandaşları için uyarı niteliğinde bir açıklama yayınlandı. Gram altın fiyatlarının 2 bin 100 TL’yi bulması ile birlikte çeyrek ve yarım gram altından sonra yeni tedbir kararları yayımlanması bekleniyor.
Piyasada çeyrek gram ve yarım gram altın olarak bilinen altın türlerinin yasaklanmasının ardından piyasada dolaşımı ciddi miktarda azalmıştır. Düğün ve nişan gibi organizasyonlarda sıkça kullanılan yarım gram altının yasaklanmasına tepkiler devam ederken yeni bir tedbir kararı daha yolda olabilir.

Ekonomist İslam Memiş, ilerleyen tarihlerde gelebilecek yeni tedbir kararı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YASAK KARARI GENİŞLİYOR
Halk TV’de yer alan habere göre; gram altının 2.000 TL’yi geçmesinden dolayı vatandaşın özellikle küçük ölçekli birikim veya düğün ile nişan gibi aktivitelerde başvurduğu çeyrek ile yarım gramlık altınların tedavülden kalkışına tepkiler artarken, ekonomist İslam Memiş, ilerleyen süreçte bu yasak kararının genişletilerek 1 gramlık altınları da kapsayabileceğini belirtti.

Politika faizlerini artıran ve bankalara yolladığı talimatlarla TL mevduat faizlerini yukarıya çeken T.C Merkez Bankası, yatırımcıların döviz veya altın ve gümüş gibi emtialardan uzaklaşmasını amaçlasa da enflasyondan dolayı TL’den kaçış devam ediyor.

Özellikle halkın yastık altı olarak bilinen yönteme ilgisi artarken, vatandaşlar yüksek enflasyondan dolayı birikimlerini TL olarak saklamayı tercih etmiyor. Bu yüzden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca altın üretim işlemlerine dair kısıtlamalara yenilerini ekleyebileceğini vurgulayan Memiş, sektörde bu konuyla ilgili büyük bir rahatsızlık oluştuğunu da belirtti.

BASKININ DEVAM ETMESİ DURUMUNDA
Altın üretimi ve ithalatına dair alınan kararların genişletilmesi beklenirken, Türkiye’de faaliyet yürüten mücevher üreticileri üzerlerinde baskının devam etmesi durumunda mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının daha da zor hale geleceğini belirten Memiş, üretimde yeni bir krizin doğması riskine dikkat çekti.

DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Resmi Gazete’de yayımlanan ve döviz tevdiat hesaplarına dair %8 zorunlu karşılık getiren uygulamanın ardından piyasalardan çekilecek likiditeden dolayı mevduat faizlerinin yukarı yönlü artacağını vurgulayan ekonomistler, TL’nin cazibesinin artması durumunda altın ithalatında bazı düşüşlerin yaşanabileceğini belirtiyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.