Dolar 32,5765
Euro 34,8994
Altın 2.435,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 23°C

6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi ‘Değişen Dünyada Yapılı Çevre’yi konu alacak

6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi ‘Değişen Dünyada Yapılı Çevre’yi konu alacak
7 Aralık 2023 19:46
A+
A-

Eskişehir’de 3 gün sürecek ve “Değişen Dünyada Yapılı Çevre” başlığıyla düzenlenen 6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi’nin açılışında konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Geleceğimizi konuşacağımız bu önemli kongre bir kez daha bizlere gösteriyor ki; aklın ve bilimin ışığında, ortak akılla kentlerimizi yarınlara en güzel şekilde hazırlayacağız.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan da konuşmasında, “Eskişehir’de farklı bir hikâye var. O hikâyeyi başka yerlerde parça parça bulabilirsiniz. Ama hepsini bir arada bulamazsınız. Demek ki zor değil. Bir şeye kendinizi adayacaksınız. Yaşınıza, cinsiyetinize bakmayacaksınız. Cumhuriyet; adanmış kadrolar istiyor. Sadece adanmışlığına bakacaksınız.” diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, TMMOB Mimarlar Odası Ankara, Antalya ve Eskişehir Şubelerinin iş birliğiyle gerçekleştirilen “Değişen Dünyada Yapılı Çevre” başlıklı 6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) düzenlenen açılış konuşmalarıyla başladı.

7-9 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen, değişen dünya, çevre ve yaşam koşullarına uyum sağlamak üzere yapı sektörünün önde gelen firmalarının geliştirdikleri ürünlerinin teknik sunumlarla aktarılacağı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden üniversite, kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcıların bildirilerini sunacağı kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “3 gün boyunca birbirinden kıymetli bildiriler ve sunumlarda çok değerli konuşmacıların bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları; siz değerli katılımcıların da katkılarıyla zenginleşerek yarınlara ışık tutacak, aydınlatıcı bir kongre bizleri bekliyor. İnsanoğlunun binlerce yıllık şehirleşme sürecinde her nesil bir öncekinin mirasını devralarak kendi mirasını geleceğe taşımış; bilim ve felsefe aracılığı ile yüzyıllardır süren anlam arayışımız yapılaşmış çevreye ilişkin mimarlık, mühendislik ve şehircilik başta olmak üzere birçok disiplinin doğmasını sağlamıştır. Günümüzde her ne kadar sorun çözme konusundaki yeteneğimiz sayesinde hayatta kalmayı, hatta yaşam alanlarımızı modern hayata adapte etmeyi başarmış olsak da doğal çevreden giderek daha da kopan bir yapılaşmış çevreyi inşa etmenin getirdiği sorunlar ile mücadele etmeye devam ediyoruz. Bugün ve önümüzdeki günlerde burada geleceğin mekânlarını konuşuyor olacağız; ilerici ve yenilikçi tasarımı konuşuyor olacağız; akıllı binaları ve şehirleri konuşuyor olacağız; geleceğin yapı malzemelerini konuşuyor olacağız. Ancak bir yandan da geleneksel yapıyı: deneyimlerimizi ve mirasımızı konuşuyor olacağız. Elbette artık dünyanın en önemli tehlikelerinden biri olarak gösterilen iklim değişikliğini ele alacağız. Şehrimiz ve ülkemiz için afet risklerini değerlendireceğiz. Uzun lafın kısası yapılaşmış çevremizin geleceğini; yani geleceğimizi konuşuyor olacağız. Frigler’den Roma İmparatorluğuna, Bizans’tan Selçuklu’ya ve devamında Osmanlı İmparatorluğuna kadar birçok medeniyetin mirası ile yoğrulmuş, 1900’lü yıllara kadar yalnızca 19 bin nüfusa sahipken bugün yaklaşık 1 milyon nüfusa ulaşan bir kentte yaşıyoruz. Kültürel mirası geleceğe aktarmaya çalışan, sorunlarını ortak akılla, bilimin ışığında çözmenin gayretinde, farklılıklarına rağmen bir arada yaşamanın mutluluğunu yaşayan, konuşan, tartışan, öğrenen ve öğreten bir kent olan Eskişehir’de siz değerli katılımcılardan da çok şey öğreneceğimizi düşünüyoruz. Yapılı çevremizi geleceğe taşımakta biz yöneticiler başta olmak üzere merkezi ve yerel yönetimlere, kente kalemi değen mimar, mühendis ve şehir plancılarına, yolumuzu aydınlatan akademisyenlere, bayrağı devralacak genç kardeşlerimize elbette büyük işler düşüyor. Ama inanıyorum ki aklın ve bilimin ışığında, ortak akılla kentlerimizi yarınlara en güzel şekilde hazırlayacağız.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan da konuşmasında Cumhuriyet’e ve Eskişehir’e vurgu yaparak, “Buradan çıkan bütün kararlar değişen dünyada, yapılı çevrede 21. yüzyılın yeniden Cumhuriyetin kamucu, toplumcu bakışı, teknoloji ile birlikte doğa dostu hayatları inşa etme noktasında bize yol gösterecektir. Cumhuriyetin yüzüncü yılında o bakış açısını yeniden tutup çıkaracağız. Her şey Cumhuriyetin kaynağında saklı. Mustafa Kemal Atatürk üretim süreçleriyle mekânları içe içe geçirdi. Cumhuriyetin ilk yıllarına bugün baktığınızda barınmayı, beslenmeyi, kültürü, sanatı her şeyi bir arada çözmüştür. Eskişehir Şeker Farikasını düşünün. İnsanlar, işçiler işlerine bisikletle gidiyorlardı. Bu yaya ulaşımı politikası bakın hala geçerli. Fabrika işçilerinin barınma sorunu, çocukların okul sorunu, sağlık sorunu hepsi fabrikaların çevresinde çözülmüş. Şimdi öyle yerler var mı? Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesi olarak bütüncül yenilikçi bir bakış açısıyla sorunları mekânda çözmüştür. Bu kaynak bu fikir yüz yaşında. Bunu alıp değişen dünyada teknoloji, sayısal tasarım, yapay zeka, iklim krizine karşı canlı odaklı doğa dostu bakış açısıyla Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tam da yerel seçimler öncesi yapılı çevreleri hep birlikte inşa edeceğiz. Hocalarımız sunumlar yapacak ve biz onları alıp birlikte hareket edeceğiz. Çünkü Mustafa Kemal birlikte yaptı her şeyi. Silah arkadaşlarıyla, kadınlarla, gençlerle hep birlikte yaptı. Bugün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Eskişehir’deyiz. Burada farklı bir hikâye var. O hikâyeyi başka yerlerde parça parça bulabilirsiniz. Ama hepsini bir arada bulamazsınız. Demek ki zor değil. Bir şeye kendinizi adayacaksınız. Yaşınıza, cinsiyetinize bakmayacaksınız. Cumhuriyet, adanmış kadrolar istiyor. Sadece adanmışlığına bakacaksınız.” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yapı Mesleki Çalışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayşe Duman, Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş ve Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler’in de yaptığı konuşmalar sonrası sunumlara geçildi.

9 Aralık Cumartesi 12.30’da gerçekleşecek kapanış oturumunda ise Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in birlikte gerçekleştireceği ‘Katılımcı ve Yaratıcı Yerel Yönetim Deneyimleri’ hakkında söyleşi yer alacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.