Dolar 32,5484
Euro 34,8615
Altın 2.430,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Akçasoy’dan o proje ve ÇED raporuna ilişkin açıklama!

Akçasoy’dan o proje ve ÇED raporuna ilişkin açıklama!
19 Haziran 2023 14:42
A+
A-

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Akçasoy, Kaymaz Mahallesindeki Maden Atık Depolama Tesisi projesi için hazırlanan ÇED Raporuna ilişkin açıklama yaptı.
Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Kaymaz Mahallesindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan, “Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı İle İlave Maden Atık Depolama Tesisi projesi için hazırlanan ÇED Raporuna” ilişkin açıklamalarda bulundu.

Maden Atık Depolama Tesisi projesinin hayata geçirilmesine yönelik tüm işlemlere ve ÇED raporuna karşı olduklarını ifade eden Akçasoy, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Kaymaz Mahallemizde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından “Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı İle İlave Maden Atık Depolama Tesisi projesi kapsamındakurulması planlanan, kirletici vasfı yüksek olması nedeni ile çok büyük tehlike arz edecek atık depolama alanının yaratacağı hava, su, toprak kirliliği ve kümülatif etkileri ile birlikte oluşacak çevre kirliliği, kentimizin çevre sağlığını ve hemşehrilerimizin sağlığını tehdit edecektir.

Kaymaz mahallemizdeki bu Siyanür havuzlarıolası bir kazada veya deprem gibi afetlerde zarar görmesi halinde sızıntı yaparak şehrimizin toprağını ve yeraltı sularını zehirleme potansiyeline sahiptirler.

Bu tesiste işleneceği belirtilen 2.700.000 ton cevherin Çanakkale, Karapınar’da yer alan Koza Altın İşletmelerine ait Altın ve Gümüş Madeninden taşınacağı belirtilmektedir. Çanakkale’deki maden projesinin bile ÇED Raporu henüz sonuçlanmamışken ve ayrıca Çanakkale’deki maden projesinin ÇED raporu hakkında Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmişken, şehrimizde bu projenin gerçekleştirilmesini istemek akla uygun değildir.

Kaymaz Mahallemizde geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılan ve bizlerinde katılarak itirazlarımızı söylediğimizbu projenin ÇED Halkın Katılımı Toplantısında, yöre halkımız da Koza Altın ve Gümüş Madeninin faaliyetleri sonucu ağaçlarının kuruduğunu, mera alanlarının yok olması sebebiyle hayvancılık yapamadıklarını, içme ve kullanma sularının azaldığını, kanser vakalarının arttığını, ifade ederek tüm bu nedenlerle projenin gerçekleşmesini istemediklerini bildirmişlerdir.

Eskişehir Kent Konseyi olarak bizler de Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı İle İlave Maden Atık Depolama Tesisi projesinin hayata geçirilmesine yönelik tüm işlemlere ve ÇED raporuna karşı olduğumuzu ve konunun takipçisi olacağımızı daha önce olduğu gibi bir kez daha ifade ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.