Dolar 32,5601
Euro 34,8680
Altın 2.425,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

‘Cumhuriyetin temelinde seçim var’

‘Cumhuriyetin temelinde seçim var’
6 Kasım 2023 13:08
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti” başlıklı konferans Edebiyat Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. İbrahim Sarı’nın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Makbule Sabziyeva başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Öğr. Gör. Dr. Sarı: “Cumhuriyetin temelinde seçim var”

Öğr. Gör. Dr. İbrahim Sarı konuşmasında şu sözlere yer verdi: “’Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti’ diye bir başlık seçtik daha genel olsun diye fakat bugün asıl bahsetmek istediğim konu cumhuriyetin ne demek olduğu, kavramsal anlamı ve bizim için neden önemli olduğu. Bizler cumhuriyete halkın kendi kendini yönetmesi diye açıklıyoruz ama aslında bu kavramı içselleştirmemiz gerekiyor. Öncesinde bir saltanat vardı ve yönetim bir aileye aitti; cumhuriyet bunu reddediyor. Cumhuriyet, halkın menfaatlerinin korunmasına en büyük aday çünkü temelinde seçim esası var. Atatürk’ün attığı her adım demokratik bir toplum kurma üzerineydi. Onların cumhuriyetten anladıkları demokrasiydi. Biz bugünden baktığımızda bazı şeyleri göremiyoruz, bir imparatorluk yıkılıyor bu büyük bir olay. Atatürk, Türk aydınlanmasının getirdiği kişilerden olmasının yanında o dönemde dünyanın gittiği yönü, gelişmeleri gören ve bir halk yönetimi getirmeye çalışan biriydi.” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti” başlıklı konferans Cumhuriyetin 100. Yılı, Cumhuriyetin Kuruluşu ve Ruslar ile İlişkiler konuları ile son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.