Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Eskişehir’in toprağı sanata dönüştü

Eskişehir’in toprağı sanata dönüştü
2 Temmuz 2021 13:40
A+
A-

Pandemi dolayısıyla 2020 yılında gerçekleştirilemeyen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, toprağın öyküsünün yarım kalmaması için iki kentte, hayat buldu. Karşıyaka’nın ardından Bodrum’da, Eskişehir’in toprağı sanata dönüştü.

Tepebaşı Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, 2020 yılında pandemiden dolayı düzenlenemediği için Bodrum Belediyesi iş birliğinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Eskişehir’den Bodrum’a getirilen toprak, sanatçı Esra Sağlık tarafından işlendi. Sanatçının ellerinden çıkan heykel Kumbahçe Meydanı’nda beğeniye sunuldu. Açılış törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sanatçı Esra Sağlık ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Aras: Eskişehir dünyaca tanınır bir hale geldi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras törende yaptığı konuşmada, “Bugün kültür ve sanat kenti Bodrum’da çok önemli bir iş birliğinin meyvesini hep birlikte alıyoruz. Özellikle Eskişehir, kültür ve sanat konusunda çok önemli bir aşamada, önemli çalışmalar yapıyor. Hem Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen hem de Sevgili Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’ın çalışmaları ile Eskişehir, Anadolu’da, çok ciddi bir yer aldı ve dünyaca tanınır bir hale geldi. Bu çalışmalar için kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Eskişehir bizim yüzümüzün akıdır, Cumhuriyet Halk Partisi belediyeciliğinin gelmiş olduğu son noktadır. Gurur duyuyoruz, aynı zamanda da örnek alıyoruz. Özellikle kültür, sanat konusunda yaptıklarınız inanılmaz. Biz de açıkçası Bodrum’da sizlerin yolunda gitmeye çalışıyoruz. Kültür ve sanatın olmadığı bir kent, kendini ifade etmiş sayılamaz. Atamız Mustafa Kemal Atatürk de sanatın ve sanatçının önemini ifadelerinde dile getirmiş, önemli işlere imza atmıştır. Bu fırsatı bize sunduğu için Sayın Ahmet Ataç Başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Umarım biz de Bodrum olarak Eskişehir’e bir eser kazandırırız. Tepebaşı ve Bodrum iş birliği ile nice sanat eserlerini hayata geçirmeyi diliyoruz” dedi.

Başkan Ataç ise konuşmasında Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu hakkında bilgiler verirken, “Çok teşekkür ediyorum, bizlere böyle bir iş birliği sunduğunuz için. Ben, Bodrum’a ilk olarak 1968’de gelmiştim. Bu yolları o kadar çok kat ettim ki, belki de on binlerce adım atmışımdır burada. Bodrum’u çok seven bir insanım. O açıdan burada bulunmaktan, ev sahipliğinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Pişmiş toprak deyince, Eskişehir’in kimliği ve belleği gerçekten. Bundan 5 bin yıl öncesinden, Mezopotamya’da Sümerlere ait bir Babil Kulesi var. Bu kulede yaklaşık 85 milyon tuğla var. Yani tuğla ve kiremit, insanoğlunun en çok kullandığı, en sıcak yapı malzemesi. Hala da öyledir. Bugün binalara baktığınızda, çatılarda kiremitler, güzel renkleri ile dikkatinizi çeker. Tepebaşı’nda şöyle oldu; 2000’li yıllarda bir heykel sempozyumu yapalım dedik. Malzemesi ne olsun tartışmasında, pişmiş toprağın şamotu geldi aklımıza. Kentin kimliği ve belleğini canlı tutmak, tarihe not düşmek bize nasip oldu. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu 13 kez düzenledik. 132 sanatçı katıldı, Tepebaşı’na 170 civarında büyük eser kazandırdık. Bu eserleri yeşil alanlara, caddelere koyuyoruz. Kentimiz bir yerde açık hava müzesi gibi oldu. Dilerim Bodrum’da da benzer çalışmalar yapılacak. Pandemi nedeniyle 2 yıldır ara vermek durumunda kaldık. Bir online çalışma ile belediyelerimiz ve yurtiçi-yurtdışından sanatçı dostlarımıza bir çalışma önerdik. Bugün bu çalışmanın önemli bir noktasına geldik. Karşıyaka’da geçtiğimiz gün eserimizin açılışını gerçekleştirdik ve şimdi de Bodrum’da eserimizi açacağız. Bodrum, Ahmet Başkan’a sahip olduğu için çok şanslı, Bodrumlular kendisine sahip çıksın. Çok daha iyi işler yapacağına inanıyorum. Bu güzel çalışmadan dolayı da teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından eserin açılışı gerçekleştirildi.

Bodrum’u simgeliyor

Esra Sağlık tarafından Tepebaşı Belediyesi ve Bodrum Belediyesi iş birliği ile yapılan eser, Eskişehir toprağı ile Bodrum Belediyesi’nde hazırlandı. Sanatçı, eserinde Bodrum’u saçları rüzgarda dalgalanan mavi saçlı bir kadın olarak tasvir etti. Saçlarının arasında küçük tekneler yer alan olan figürün kaide kısmı için ise ateş tuğla düşünüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.