Dolar 32,5683
Euro 34,8883
Altın 2.435,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 22°C

İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi bakanlık onayı aldı

İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi bakanlık onayı aldı
12 Ekim 2023 21:36
A+
A-

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, Tepebaşı İlçesi Keskin mahallesinde kurulan İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi, ülke genelinde örnek tesis olmayı başardı.
Tesis Çevre Kanunu ve İlgili Yönetmelik hükümlerinin eksiksiz yerine getirilmesiyle kendi alanında “Geçici Faaliyet Belgesi” ve “Çevre İzin ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansı” başvurusunda bulunan ilk tesis oldu.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan başvuru, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 09.08.2023 tarihinde onaylandı.
Örnek tesis hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı yetkilileri, “İlimiz merkezinde yürütülen tüm inşaat ve yıkım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen asfalt, beton, tuğla, kiremit, seramik vb. inşaat ve yıkıntı atıkları, kurulu kapasitesi 498.000 ton/yıl olan yeni kırma, eleme ve boyutlandırma makinesiyle işlenerek, farklı kalite ve ebatlarda agrega malzeme elde edilmekte ve geri kazanımı sağlanmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kurmuş olduğu bu tesisle çevre kirliliğinin önüne geçerken, aynı zamanda kamu ve özel sektörün inşaat faaliyetlerindeki ham madde talebini büyük oranda karşılamaktadır. Tesiste geri kazanılan inşaat ve yıkıntı atıkları, Belediyelerin yol, otopark, yürüyüş yolu, yeşil alanlardaki sert zemin vb. uygulamalarında, kanalizasyon çalışmalarında ve şehrimizde yeni yapılan inşaatların temel dolgularında kullanılmaya devam etmektedir. Geri kazanılmış ürünler ayrıca, drenaj çalışmaları, elektrik, su, doğalgaz borusu ve kablo döşemelerinde dolgu malzemesi, alt ve üst yapı inşaatlarında, spor ve oyun alanları inşaatları ile diğer dolgu ve rekreasyon çalışmalarında kullanılmaktadır. Kurulan yeni makine ile geri kazanılan agrega ürünlerin kullanım alanlarının artırılması sonucunda, hem ekonomiye fayda sağlanmakta, hem çevresel kirliliğinin önüne geçilmekte, hem de doğal kaynaklarımız korunmaktadır.” dediler.

2017 yılının Aralık ayında atık kabulü ve geri kazanım faaliyetine başlandığını ifade eden yetkililer, “Günümüze kadar yaklaşık 1.000.000 ton inşaat ve yıkıntı atığı kabulü yapılmıştır. Bu atıklardan farklı ebatlarda yaklaşık 340.000 ton agrega ürün elde edilerek geri kazanımı sağlamıştır. Ayrıca, tesise kabul edilen atıklara uygulanan ön ayıklama işlemi sonrasında ortaya çıkan, yaklaşık 1.000 ton metal, plastik vb. ekonomik değeri olan atıklar, lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilerek ekonomiye yeniden kazandırılmıştır. Ülkemizin yaşadığı 6 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinin ardından, daha da önemli hale gelen inşaat ve yıkıntı atıkları konusunda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığınca işletilen Geri Kazanım Tesisi ile yürütülen atık yönetimi ve denetim uygulamaları, Bakanlıkça örnek olarak kabul görmüş ve gösterilmiştir. Daha önce, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi, denetimi ve geri kazanımı konularında, Muğla ve Denizli Büyükşehir Belediyeleri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketin ardından yürütülen toplantılara, Bakanlığın özel daveti ile katılım sağlayarak, Bakanlık heyeti ve özel sektör paydaşları ile de bilgi ve deneyimlerini paylaşmış, büyük deprem felaketi sonrasında yürütülen çalışmalara katkıda bulunmuştur. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi, örnek çalışmaları neticesinde son olarak 02.10.2023 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve proje uzmanından oluşan bir heyet tarafından, ‘Türkiye’ de Atık Sonu Kavramının Geliştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi’ kapsamında ziyaret edilmiştir.” ifadelerine yer verdiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.