Dolar 32,5532
Euro 34,9466
Altın 2.422,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

Kore Savaşı gelecek nesillere aktarılacak

Kore Savaşı gelecek nesillere aktarılacak
23 Kasım 2023 23:01
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Açıköğretim Fakültesi Tarih Bölümü ve Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Kore Savaşı’nın Dünya Tarihindeki Yeri” başlıklı konferansın yanı sıra yöneticisi olduğu vakıf ile üniversite arasında kurulabilecek iş birliklerini görüşmek üzere Eskişehir’e gelen Kore Savaşı Mirası Vakfı Başkanı Dr. Jongwoo Han, önce Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ı makamında ziyaret etti.
Dr. Jongwoo Han, kuruculuğunu ve başkanlığını yaptığı Kore Savaşı Mirası Vakfı’nın Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Hükumeti Yurtseverler ve Gaziler Bakanlığı’nın girişimi ve desteğiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulduğunu ve başlıca amacının Kore Savaşı’nı hem Güney Kore’de hem de bu savaşa Birleşmiş Milletler saflarında katılan ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 22 ülkede unutulmamasını, unutturulmamasını sağlamak olduğunu söyledi. Bu bağlamda 1950-1953 yılları arasında gerçekleşen Kore Savaşı’na katılarak cesaret, feragat, fedakârlık ve kahramanlık örnekleri sergileyen Türk askerlerine saygı ve minnet duygularını ifade eden Dr. Han, bu savaşın ve savaşa katılan kahramanların unutulmaması için çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalardan birinin de eğitim ve öğretime yönelik olduğunu belirtti. Kore Savaşı Mirası Vakfı’nın girişimleriyle 2018 yılında başlatılan çalışmalarla şimdiye kadar ABD, İngiltere ve Kanada’da çeşitli projeler yapıldığını ve projelerin en önemli çıktılarının Kore Savaşı’nın ilgili ülke okullarında öğretimine yönelik ders planlarını, birinci ve ikinci elden kaynakları ve bunlara dayalı olarak geliştirilen öğretme-öğrenme ekinliklerini içeren öğretim materyalleri olduğunu ifade eden Dr. Jongwoo Han, Türkiye ve Eskişehir’de bulunma sebebinin de benzeri bir projeyi burada başlatmak olduğunu söyledi.

Ziyaret kapsamında Anadolu Üniversitesi ve Kore Savaşı Mirası Vakfı arasında yukarıda belirtilen projenin gerçekleştirilmesini kapsayan bir iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük Senato Odası’nda gerçekleştirilen imza töreni, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Kore Savaşı Gazileri Vakfı Başkanı Dr. Jongwoo Han arasında gerçekleştirildi. Törene Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Resul Usul ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç de eşlik etti.

Rektör Erdal ve Dr. Han tarafından imzalanan protokole göre Anadolu Üniversitesi Kore Savaşı’nın ortaokul ve liselerde öğretilmesine yönelik ders planlarını, birinci ve ikinci elden kaynakları ve bunlara dayalı olarak geliştirilen öğretme-öğrenme ekinliklerini içeren bir dijital öğretim-öğrenme platformunu ve kaynak kitap hazırlanması için çeşitli çalışmalar başlatacak. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç’in koordinatörlüğünde on kişilik bir ekip tarafından yürütülecek olan projenin 2024 yılı sonunda tamamlanacağı ve 2025 yılı yazında da proje sonuçlarının paylaşılmasına yönelik bir “Dünya Tarih Öğretmenleri Kongresi” düzenleneceği bildirildi.

Gerçekleşen protokolün ardından Türk Tarihi’nde önemli bir yeri bulunan Kore Savaşı’nın gelecek nesillere aktarılması için önemli bir aşama kat edileceğinin altını çizen Rektör Erdal, Anadolu Üniversitesi’nin nitelikli eğitim ve uluslararasılaşma politikasının devam edeceğini belirtti.

Protokol imza töreninin ardından Eğitim Fakültesi E Blok Konferans Salonunda Dr. Jongwoo Han “Kore Savaşı’nın Dünya Tarihindeki Yeri” başlıklı bir konferans verdi. Konuşmasında Kore Yarımadasının kısa tarihini anlatan Dr. Han, Kore Savaşına giden süreçte başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin izledikleri politikaları ve bu politikaların Kore halkı ve coğrafyası üzerindeki etkilerini vurguladı. Konferans sonrasında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal tarafından Dr. Jongwoo Han’a teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.