Dolar 32,5554
Euro 34,8359
Altın 2.430,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Rektör Erdal TÜRKÜNİB Rektörler Özel Toplantısı’nda

Rektör Erdal TÜRKÜNİB Rektörler Özel Toplantısı’nda
13 Haziran 2023 23:47
A+
A-

Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) Rektörler Özel Toplantısı, Özbekistan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi, TÜRKÜNİB’in şu anki Dönem Başkanı olan Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ve Taşkent Devlet Şarkiyat Üniversitesi ile birlikte “Türk Medeniyetinin Başkenti” Semerkant’ta düzenlendi.
Özel toplantıya Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Resül Usul’un yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’den TÜRKÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri, üst düzey yetkilileri ve temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında katılımcılara hitap eden Özbekistan Yüksek Öğretim, Bilim ve İnovasyon Bakan Birinci Yardımcısı Komiljon Karimov, bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak olan etkinliğin öneminden bahsetti. Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ise Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliey’in mesajını ileterek üyelerin eğitim alanındaki imkanlarını kullanarak somut sonuçlar elde etmek amacıyla TÜRKÜNİB bünyesinde iş birliğine ilişkin konuların tartışılmasının önemini vurguladı.

Rektör Erdal: “Türk Dünyası coğrafyasının tamamına ulaşmak için önemli iş birliklerine imza atmaya devam ediyoruz”

Toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal toplantıda TDT Türk Üniversiteler Birliği’nin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “TDT Türk Üniversiteler Birliği ile Anadolu Üniversitesi olarak açık ve uzaktan eğitim alanında 40 yılı aşan tecrübemiz, yükseköğretimde dijitalleşme konusunda yürüttüğümüz öncü çalışmalar, kültür ve sanat alanındaki köklü birikimimiz ile kapsamlı iş birliklerinin geliştirmesine yönelik proje ve girişimlere daha fazla ağırlık veriyoruz. Üniversite olarak bugüne kadar milyonlarca insanımızın yükseköğretim hayallerine ortak olduk. Başlattığımız Orta Asya açılımı ile Azerbaycan’dan sonra Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’daki soydaşlarımıza da nitelikli yükseköğretim hizmetlerini sunmaya başladık. Anadolu Üniversitesi olarak özellikle Orta Asya Programları ile Türk Dünyası coğrafyasının tamamına ulaşmak için önemli iş birliklerine imza atmaya devam ediyoruz. Türk Dünyası coğrafyasıyla eğitim alanı başta olmak üzere sosyal ve kültürel alanda da önemli çalışmalar, iş birlikleri yürütmek için çok verimli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda TDT TÜRKÜNİB’in ne denli önemli olduğu ve Türk Üniversiteleri açısından taşıdığı büyük potansiyelin farkında olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Toplantının devamında katılımcılar Orhun Değişim Programı’nın mevcut fırsatlarını ve zorluklarını ele alarak 2023-2024 dönemi için TÜRKÜNİB’in faaliyetlerine ilişkin yol haritasını hazırladılar. Taraflar ayrıca Birliğe üye olmak isteyen üniversitelerin başvuruları konusunda da görüş alışverişinde bulundular.
Toplantı sırasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi tarafından yayınlanan ve 20 ciltten oluşan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi, Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek tarafından takdim edildi.
Özel Toplantı’nın ardından katılımcılar Efrâsiyâb (Alp Er Tunga) başlıklı çalıştaya katıldılar.

Onursal konuşmacı Türk bilim insanı, Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar da çalıştay katılımcılarına video konferans yoluyla hitap ederek Türk mirasının korunması ve genç nesillerin eğitilmesi konusundaki düşüncelerini paylaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.