Dolar 32,5532
Euro 34,9466
Altın 2.422,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

Üreticinin taze emeklerini Tepebaşı koruyor

Üreticinin taze emeklerini Tepebaşı koruyor
11 Ağustos 2023 13:21
A+
A-

Tepebaşı Belediyesi üreticileri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda üreticilerin emeklerinin değerini muhafaza eden Sakintepe Soğuk Hava Deposu’na bir yenisi daha eklendi. Cumhuriyet Mahallesinde hizmete açılan soğuk hava deposu da üreticilerin yüzünü güldürdü.
2018 yılından bu yana hijyen ve teknoloji açısından birinci sınıf hizmet veren, bin metreküp kapasite ile üreticilerin mahsullerinin muhafaza edilmesi noktasında büyük kolaylık sağlamayı sürdüren ve BEBKA’nın 2021 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında “Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu” projesinden aldığı hibe ile çatısına kurulan güneş enerji sistemiyle temiz enerji üretmeye başlayan Sakintepe Soğuk Hava Deposu’na bir yenisi daha eklendi. Muhafaza edilecek ürünlerin özelliklerine göre sıcaklık dereceleri ayarlanan ve 100’er metrekarelik 4 oda olarak hazırlanan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki soğuk hava deposu da üreticinin emeklerini muhafaza etmeye başladı.

Tazeliklerini koruyorlar

Yılın 12 ayı üretim yapan, Tepebaşı ve komşu bölgelerden gelen üreticiler, her iki mahallede bulunan soğuk hava depolarını kullanabiliyor. Böylelikle tarladan çıkan ürünler, satış aşamasına kadar tazeliğini ve değerini muhafaza edebiliyor. Üreticinin ve emeğin yanında olan Tepebaşı Belediyesi, bölge üreticisine sağlamış olduğu bu imkan ile birlikte, ülke ekonomisine de katkı sağlamaya devam ediyor. Ayrıca küçük üreticilere belirli bir metrekarelik alana kadar ücretsiz kullanımı sağlanan depo, muhafaza edilen her ürüne uygun sıcaklık ve nem seviyelerine göre ayarlanarak zirai donmaya ve fazla sıcaklığa karşı da korunmasını sağlıyor.

Tonlarca ürün muhafaza ediliyor

Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nda, 2018 yılından 2023’ün ilk 8 ayına kadar 2 bin 842 ton ürün muhafaza edildi. 2023 yılının ilk 8 ayında ise kuşkonmaz, marul, roka, tere, maydanoz, ıspanak, dereotu, nane, fesleğen, kekik, pırasa, brokoli, kırmızıturp, salatalık, kabak, taze fasulye, biber, karnabahar, kırmızı pancar, bakla, taze nohut, alabaş turp, taze soğan, domates, havuç, enginar, elma, ayva, nar ve üzüm olmak üzere 638 ton yaş sebze ve meyve muhafaza edildi. 2 ay önce kullanıma açılan Cumhuriyet Soğuk Hava Deposu’nda ise 40 ton ürün muhafaza ediliyor.

Sakintepe Soğuk Hava Deposu’ndan istifade eden Hülya Turan, “Sarıcakaya İlçesinde organik tarım üreticisiyim. Ankara ve İstanbul organik pazarlarına ürün çıkartıyorum. Tepebaşı Belediyesi’nin soğuk hava deposunu kullanıyoruz. Bize yardımcı oluyor. Özellikle bu sıcak günlerde. Tepebaşı Belediyesi’nin ücretsiz olarak bize sağlamış olduğu bir hizmetten faydalanıyoruz. Diğer üretici arkadaşlara da burayı tavsiye ederiz kullanmaları açısından. Hem ürünün depolanması, saklanma koşulları açısından, ürünün dayanıklılığı pazara yetişmesi, pazarlama açısından kullanmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.