Dolar 32,5328
Euro 34,8363
Altın 2.428,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Ehliyet sahiplerine önemli uyarı! Eski tip ehliyetiniz varsa…

Ehliyet sahiplerine önemli uyarı! Eski tip ehliyetiniz varsa…
2 Şubat 2023 17:43
A+
A-

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren eski tip ehliyetlerin yeni tip ehliyetlerle yenilenme tarihi uzatıldı. 15 TL karşılığında yapılan bu işlem için belirlenen son tarihten itibaren sürücülere yüksek tutarda ceza uygulanacak.
Türkiye’de 2022 Nisan itibarıyla 32 milyon 321 bin 21 ehliyet sahibi, 25 milyon 249 bin 119 trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. İçişleri Bakanlığı’nın yeni uygulamasına göre, ehliyet sahiplerine yeni bir zorunluluk getirildi. Bu işlemler için devlete 15 TL ödenmesi gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından ehliyetler için yeni dönem 2016 yılında başlatılırken, yeni dönem kapsamında yeni tip kimlikler gibi çipli ehliyet kartı sistemine de geçildi. Eski tip ehliyeti olanların ise yeni tip ehliyetler ile belgelerini yenilemeleri gerekiyor. İlk etapta ücretsiz olarak yapılan bu işlem, şimdilerde ise 15 TL ödenerek yapılıyor. Zorunlu olmayan bu işlem için yaptırmayanlara dev ceza veriliyor. Bu noktada eski tip ehliyete sahip herkesin mutlaka yaptırması gerekiyor.

Eski tip ehliyetlerin yenisi ile değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022 tarihine kadardır. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda vatandaşlara verilen süre 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024 yılına çekildi.

Ehliyet yenileme işlemi için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi nvi.gov.tr üzerinden veya ALO 199 hattından randevu alınması gererkirken, randevu almadan gidildiğinde randevu alan vatandaşlar öncelikli olduğundan ya çok fazla sıra bekleyeceksiniz ya da o gün işleminizi yaptıramayabilirsiniz.

GEREKEN BELGELER

Ehliyet yenileme işlemi için bazı belgelerin bulundurulması gerekiyor. Bu belgelerden herhangi biri bile yanınızda değilse ehliyetinizi yeni tip ehliyeti ile değiştiremezsiniz. Mutlaka bulundurmanız gereken belgeler:

-Kimlik Belgesi

-Sürücü Sağlık Raporu

-Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

-1 adet biyometrik fotoğraf

-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

-Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

ÖDEME YAPILAN BANKALAR

Yanınızda ehliyet yenileme bedelini ödediğinize dair banka dekontu da bulunması gerekiyor. Ödeme yapmadan maalesef işlemlerinizi tamamlayamazsınız. Ehliyet yenileme ücreti olan 15 TL’yi aşağıdaki bankalara yatırılabilirsiniz:

-Akbank

-Aktif Bank

-ING Bank

-Şekerbank

-Türkiye Vakıflar Bankası

-Kuveyt Türk Katılım Bankası

-Albaraka Türk Katılım Bankası

-T.C. Ziraat Bankası

-Türk Ekonomi Bankası

-Garanti Bankası

-Denizbank

-PTT Bank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.