Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Ehliyet sahiplerinin beklediği gelişme resmileşti

Ehliyet sahiplerinin beklediği gelişme resmileşti
5 Mart 2024 21:38
A+
A-

Meclis’ten geçen düzenleme ile Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı.
Meclis’ten geçen ve Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme, milyonlarca ehliyet sahibini ilgilendiriyor. Yapılan değişiklikler ile sürücülerin sınıflar arasında geçiş yapması daha kolay hale getirildi.

Geçtiğimiz yıl uzun süre tartışılan düzenleme, bu yıl TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı ve sürücüler için ehliyet sınıfları arasında geçişi kolaylaştıran tarihi bir adım atıldı.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan önemli bir değişiklik, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirildi. Kanunda yapılan değişiklikler, birçok ehliyet sahibini ilgilendiriyor olsa da, özellikle Türkiye’de açık ara farklı en çok kişinin sahibi olduğu B sınıf ehliyetlerin yetki ve kullanım alanı, yeni kanun düzenlemesi ile tamamen değiştirildi.

TAMAMINI KULLANABİLECEKLER!
Yıllardır, B sınıfı ehliyet ile yalnızca 50 cc’lik silindir hacmi bulunan motosikletleri kullanmalarına izin verilen B sınıfı ehliyet sahipleri, yeni düzenleme sonrasında resmen 125 cc ve altındaki tüm motosikletleri kullanabilmek için yetki almış oldu.

Yeni düzenleme ile birlikte, direksiyon eğitimini tamamlayıp ehliyetini alan sürücülerin belgeleri otomatik olarak devreye girecek. Bu sayede, sürücülerin daha geniş bir araç yelpazesine erişimi sağlanmış olacak.

EĞİTİM ŞARTI YOK!
Önceki düzenlemelere göre, B sınıfı ehliyet sahipleri 50 cc motor hacmi olan motosikletleri kullanabiliyordu. Ancak 50 cc’nin üzerindeki motosikletler için ayrıca motosiklet ehliyeti almak gerekiyordu.

Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan böyle 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesi için gerekli düzenlemenin hayata geçtiğini belirterek milyonlarca sürücüye müjdeli haberi verdi. Ancak, bu değişiklikle birlikte 125 cc’ye kadar motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin belirli bir eğitimden geçmeleri gerekecek.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada çeşitli bakanlıkların ortak çalışmalarının tamamlandığını açıklamış ve B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc altındaki motosikletleri kullanabilmeleri için eğitim almalarının gerekliliğini vurgulamıştı.

Yerlikaya, son dönemde motosiklet kaynaklı trafik kazalarındaki artışa dikkat çekerek, sürücülerin bu eğitimi alarak daha güvenli bir şekilde trafiğe çıkmalarının önemli olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.