Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Ev sahipleri dikkat! Yeni düzenleme uygulamaya girdi!

Ev sahipleri dikkat! Yeni düzenleme uygulamaya girdi!
10 Ağustos 2023 13:28
A+
A-

Deprem sigortasının şartları değişti, fiyat ve teminatlar arttı, yeni düzenleme 1 Ağustos’ta uygulamaya girdi. Peki kim ne kadar ödeyecek? Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı merak edilen soruları cevapladı.
Zorunlu deprem sigortasında (DASK) şartlar değişti. Sigortada fiyat ve teminatlar artarken, yeni düzenleme 1 Ağustos’ta uygulamaya girdi. Konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce DASK metrekare fiyatları 3 bin küsür TL civarındaydı. Bu yeterli değildi ve artırılması gerektiğini en az 12 bin TL olması gerektiğini defalarca söyledik. Maalesef Kahramanmaraş depreminde gördük ki 3 bin TL yeterli kalmadı. Evleri yıkılan zor durumda kalan insanlar çok ciddi düşük bedeller aldı. Deprem bölgesinde metrekareler çok düşük gösterilmiş. 150 metrekare olan bir yer 50 metrekare, 30 metrekare düşük gösterilmiş, bundan dolayı da ciddi anlamda mağdur olan sigortalılar ortaya çıktı.

1 Ağustos’tan itibaren betonarme konutlarda metrekare başına sigorta maliyeti 12 bin TL, betonarme olmayan konutlarda 8 bin TL olmak üzere belirlendi. Bu da şu anda tam yeterli olmamakla beraber eskiye göre iyi bir rakama geldi.Örnek vermek gerekirse 100 metrekare bir eviniz var. 12 bin TL ile çarpılıp sizin evinizin sigorta değeri, yani yeniden yapma değerini 1 milyon 200 bin TL olarak tespit ediyorsunuz.

ENFLASYONA ENDEKSLİ OLACAK

Bir diğer konu da sigortaların enflasyona endeksli olacak olması. Enflasyon ciddi anlamda artıyor. Metrekare maliyetleri ciddi anlamda yükseliyor. Otomatik olarak bu anlamda enflasyona endeksli de olacağı teminatlarda belli oranlarda artış olacağını düşünüyoruz, bu iyi bir nokta.

POLİÇELERDE YÜZDE 2 MUAFİYET VAR

Poliçelerde yüzde 2 muafiyet var. Örneğin 1 milyon TL’lik eviniz var, eviniz tamamen yıkıldı, yüzde 2’si yani 20 bin TL’sini siz almayacağım diyorsunuz, bu yasal bir muafiyettir. Kalan 980 bin TL’yi DASK size ödüyor.

DASK’TA ÜST SINIR 640 BİN TL

Önemli olan şu: Zorunlu deprem sigortası tek başına halen yeterli değil, eşyalar zorunlu deprem sigortasında teminat altına alınmıyor. Metrekaresi yüksek olan evlerde daha lüks olan, mermer, özel banyo, yer kaplaması gibi olan evlerde ödemeler yetmiyor. DASK üst sınır maksimum 640 bin TL’ye kadar hasar ödüyor.

Sizin metrekaresi 18-20 bin TL’ye mal olan 3-4 milyon sigorta bedeliniz olan bir eviniz varsa DASK’tan alacağınız maksimum para 640 bin TL. Bunu aşan kısım için mutlaka özel sigorta konut poliçesi yapmanız gerekiyor. Bu konut sigortasının tamamlayıcısı gibidir.

DASK YOKSA KONUT SİGORTASI DA YOK

Sigorta şirketi zorunlu deprem sigortanız yoksa konut poliçesi de yapmamaya başladı. Konut poliçesine eşyalar ilave ediyorsunuz, daireye su basması, hırsızlık gibi teminat ekleyebiliyorsunuz. Mutlaka sigorta acentelerine danışın, size yol gösterecektir.

MUTLAKA YAPTIRILMALI

Standart birinci derecede deprem bölgesinde 100 metrekare ev için özel sigorta 1600-1500 TL’den başlayan fiyatlarla yapılabiliyor. Mutlaka zorunlu deprem sigortasına ek olarak özel konut poliçesi yapmak artık bir zorunluluk gibi oldu. Mağdur olmamak için ihmal etmemek gerekiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.