Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Emeklilere kaplıca müjdesi! Artık indirimli faydalanacaklar

Emeklilere kaplıca müjdesi! Artık indirimli faydalanacaklar
20 Şubat 2024 22:03
A+
A-

SGK’nın duyurusuyla Türkiye genelindeki bütün emekliler için ücretsiz sağlık hizmeti imkanı sağlanıyor. SSK, BAĞ-KUR ve diğer emekliler, artık daha uygun fiyatlarla kaplıca tedavilerinden faydalanabilecekler.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK, BAĞ-KUR ve diğer emekli sandığı emeklilerinin sağlık hizmetlerinden daha uygun fiyatlarla yararlanmalarını sağlayacak yeni bir uygulamaya başladı.

Emekliler için sağlık kurulu raporu alanlar, kaplıca tesislerine 5 iş günü içinde başvurarak 6 ay boyunca geçerli olacak sevk belgesi alabiliyorlar. Bununla birlikte, emekliler kaplıca tedavisi için yol giderlerini SGK’dan talep edebilirler.

İl içi sevkler için günlük 23 TL, il dışı sevkler için ise günlük 46 TL yol parası ödeniyor. Emekliler, seyahat masraflarını SGK’ya sunduklarında yol desteği işlemini tamamlamış oluyorlar.

SGK’nın bu uygulamasının temel amacı, emeklilerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişmelerini sağlamak ve kaplıca tedavisinin faydalarını daha geniş bir kesime ulaştırmaktır.

Emekliler, bu ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmak için en yakın sağlık kurumuna başvurabilirler. SGK’nın resmi internet sitesinde kaplıca tesislerinin detaylı listesi ve bilgileri bulunmaktadır.

Uygulamada, tedavi süresi için 30 seanslık bir sınırlama bulunmaktadır. Ancak, belirli teşhislerde ve sürekli tedavi gerektiren ciddi hastalıklarda, SGK tarafından karşılanan fizik tedavi seansları 30 seansın üzerine çıkabilmektedir.

Sigortalılar, aldıkları sağlık raporunu takip eden 15 gün içinde tedaviye başlamak zorundadır. Tedaviye ara verildiği ve bu ara 5 iş gününden uzun sürdüğünde SGK’nın masrafları karşılaması için yeni bir sağlık raporu gerekmektedir.

İLGİLİ HASTALIKLAR NELERDİR?
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Mide ve bağırsak hastalıkları
Cilt hastalıkları
Solunum sistemi hastalıkları
Nörolojik ve travmatik hastalıklar
Spor sakatlıkları
Romatizmal hastalıklar

SINIR VAR
30 seans sınırı olmayan durumlar genellikle sürekli devam etmesi ve ağır seyir gösteren hastalıkları kapsar. Örneğin, Parkinson, kalp krizi sonrası durumlar, kronik solunum yetmezliği gibi vakalarda SGK’nın karşıladığı fizik tedavi seansları 30’u aşabiliyor.

Sigortalılar sağlık raporunu aldıktan sonra 15 gün içinde tedaviye başlamalıdır. Bu süre aşıldığında, tedaviye devam etmek için yeni bir rapor alınması gereklidir.
Tedavi başladıktan sonra ara verilmesi ve bu aranın 5 iş gününden fazla olması durumunda, SGK’nın masrafları karşılaması için yeni bir rapor düzenlenmesi gerekmektedir.

PEKİ ARANAN KOŞULLAR NE?
Sağlık kurulu raporu alınmalıdır ve bu raporun düzenlendiği gün dahil 5 iş günü içinde, kaplıca tesisine başvuru yapılmalıdır. Bu süre aşıldığında, 6 ay içinde sevk belgesi alınması gerekmektedir. Yol giderlerinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabileceği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yer baz alınmaktadır.

Rapor veya sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğu belirtilirse (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçinin kalındığının belgelenmesi durumunda, refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri karşılanmaktadır. SGK, her hasta için en fazla 21 günlük ödeme yapmaktadır.

Kaplıca tedavisine ihtiyaç duyanlar, Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilmiş kaplıca tesislerine başvurabilirler. Diğer tesisler ödeme kapsamına alınmamaktadır. SGK’nın masraflarını karşılayacağı kaplıca tesislerinin listesine, ‘kaplica.sgk.gov.tr’ adresinden ulaşmak mümkündür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.