Dolar 32,5646
Euro 34,8782
Altın 2.431,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 23°C

Kadın çiftçilere safran üretimi bilgilendirmesi

Kadın çiftçilere safran üretimi bilgilendirmesi
1 Nisan 2023 18:13
A+
A-

”Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı” kapsamında tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla “Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor” (Safran Yaygınlaştırma Projesi) bilgilendirme toplantısı konu uzmanlarının katılımı ile Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinde yapıldı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Zuhal Akkaya, Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Mutlu Aslan ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Çakmak, Ziraat Yüksek Mühendisi Nejla Alıcı’nın anlatımlarıyla proje yürütücüsü olan ve üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan S.S. Gökçekuyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarını bilgilendirdi. Söz konusu Safran Yaygınlaştırma Projesinin Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinin yanı sıra Seyitgazi İlçesi Değişören Mahallesi ve Sarıcakaya İlçe Merkezinde kadın çiftçiler eliyle uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, “Safrandan bir dekardan alınan verim yetiştirme şartlarına göre değişmekle birlikte dünya ortalaması olarak 0,5 kg/da’ dan daha azdır. 80-120 bin adet, bazı kaynaklara göre 170-220 bin adet safran çiçeğinden yaklaşık 1 kg kuru tepecik elde edilir. Bu da takriben 100 kg yaş çiçeğe tekabül eder. Bir işçi günde 2,5-3,5 kg yaş çiçek toplar ve bir işçi saatte 50-60 g tepeciği çiçekten ayırabilir. Tüm bunlar safranın niçin en pahalı baharat olduğunu açıklama konusunda önemli fikir vermektedir. Dünya’daki safran dikim alanları toplam 100 bin hektarı geçmemektedir. Üretimi de 250-300 ton kadardır.

Ülkemizde safra üretimi uzun yıllara dayansa da günümüzde oldukça dar alanda üretimi yapılmaktadır .Ülkemizdeki safran dikim alanı yaklaşık 100 da olup üretimi ise toplam 60-70 kg’ı geçmemektedir. Uluslararası pazarda safranın kilosu 20 bin dolar civarındadır. Ülkemizde de bu fiyat oldukça yüksektir ve 2022 yılı itibari ile Orijinal Safranbolu Safran Baharatının fiyatı 100 bin TL seviyesindedir.

Bu projeyle Han, Seyitgazi, Sarıcakaya İlçelerinin özelinde bu özel ürünün Eskişehir ekonomisine kazandırılması hedeflenmiştir.” denildi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.