Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Malulen emeklilik için gereken şartlar açıklandı

Malulen emeklilik için gereken şartlar açıklandı
23 Şubat 2024 22:31
A+
A-

Sosyal güvenlik yasalarına göre, iş hayatına başlayan kişiler, çeşitli nedenlerle malul duruma düştüklerinde özel haklara sahip olabilirler. Bu haklar genellikle malulen emeklilik ve engelli hakları olmak üzere iki temel kategoride değerlendiriliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), malulen emeklilik için değerlendirilen hastalıkların listesini açıkladı. Bu listede yer alan 18 hastalıktan birini atlatanlar veya sahip olanlar, emeklilik haklarından hemen yararlanabilecekler.

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre, sağlık sorunları sebebiyle iş yaşamından ayrılmak durumunda kalan bireylere erken emeklilik fırsatı sunulmaktadır.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR
Malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen hastalıklar kişilere ciddi hayatı tehlike veya artık iş bulma ihtimali düşük olan kişilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu yüzden her hastalık malulen emekliliği gerektirmez.

Listede olanhastalıklar, bireyde iş gücünde %60 ve üzerinde bir engel getirmelidir. Ancak mevzuata göre, bu haktan faydalanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sigortalı çalışan kişinin en az 10 yıl çalışmış olması ve yine en az 1800 günlük prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor.

SGK GÜNCEL LİSTEYİ YAYIMLADI
SGK, malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen hastalıkların listesini açıkladı. Bu 18 hastalıktan birine yakalanıp sağlık durumu bozulan veya rapor alan bireyler için erken emeklilik fırsatlarından yararlanacakların detayları belli oldu.

SGK’NIN YAYINLADIĞI HASTALIKLARIN LİSTESİ

AIDS
Tüberküloz
Siroz
Zeka geriliği
Şizofreni
Bipolar bozukluk
Multipl skleroz (MS)
Serebral palsi
Felç
Uzuv kayıpları
Demans
Görme kaybı

Kanser
Epilepsi
Parkinson hastalığı
Beyin tümörleri
Behçet hastalığı
Organ nakli (kemik iliği hariç)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.